Kulinarnie

Cebulaczki
 















CIASTO:
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/3 szklanki mleka
2 szkl. mąki (plus tyle ile trzeba ew. będzie, żeby ciasto było gładkie)
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli


FARSZ:
3-4 cebule
kilka plastrów wędlinki
10 dag starkowanego sera
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn. Kiedy wyrośnie dodać przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Zagnieść ciasto (jeśli jest kleiste dodać trochę mąki). Wyrobione ciasto podzielić na 16-20 kulek wielkości piłeczki tenisowej, spłaszczyć je i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć ściereczką, żeby nie wysychało i zostawić do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w plasterki i zeszklić na patelni (nie zrumienić). Podlać wodą i dusić ok.10 minut pod przykryciem. Odkryć i odparować wodę. Dodać śmietanę i sól z pieprzem do smaku, zagotować.
Wyrośnięte placuszki spłaszczyć w środku jakimś płaskim denkiem szklanki czy kubka. W zagłębieniu rozkładać kawałki wędlinki, cebulę i starkowany ser.
Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni do zrumienienia ciasta
Pyszne na ciepło i na zimno.
UWAGA-szybko znikają

Rogaliki drożdżowe (bez jajek)
 

1 kg mąki,

10 dag drożdży,

6 łyżek cukru,

pół litra mleka,

szklanka oleju

 Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Kiedy wyrośnie dodać przesiana mąkę i olej. Zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na części tak, aby po rozwałkowaniu miały wielkość mnie więcej małego talerza. Powstałe placki podzielić na 8 części. U szerszego końca nałożyć nadzienie (jabłka czy dżem) i zwinąć formując rogaliki. Po ułożeniu na folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem piec około 15 minut w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Ja zwykle robię je z 1/3 porcji, akurat na jedną blachę do piekarnika. Z mojej porcji wychodzi 5 kul do rozwałkowania czyli 40 rogalików


Sałatka gyros












SAŁATKA: 
1 kapusta pekińska lub sałata lodowa
2 piersi kurczaka
6 ogórków konserwowych lub kiszonych
1 czerwona cebula
kilka łyżek keczupu
przyprawa do gyrosa, kurkuma, curry, sól, pieprz

SOS:
250 ml majonezu
4 łyżki śmietany
kilka ząbków czosnku posiekać
sól, pieprz

Piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Jeśli wcześniej pierś będzie ugotowana, wszystko pójdzie szybciej. Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa, kurkumą i curry. Jeśli smażymy pierś surową, to również solą i pieprzem.
W międzyczasie kroimy kapustę (sałatę), ogórki w kostkę i cebulę dowolnie (osobiście wolę kostkę).
Połowę gotowego mięsa wykładamy do miski, polewamy keczupem i wykładamy trochę kapusty (sałaty). Na nią układamy cebulę, ogórki, resztę mięsa i resztę kapusty (sałaty). Całość zalewamy sosem.

Babeczki





















6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
2 łyżki octu

Całe jaja miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy olej. Dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec jeszcze olejek i ocet.
Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy środek nie jest surowy
Z tej porcji ciasto wychodzi na 27 foremek silikonowych o średnicy 7cm i wysokości 3 cm.
Ten sam przepis wykorzystuję też do pieczenia tradycyjnej babki z lukrem cytrynowym.
Dekorowanie wedle uznania. Moja polewa i dodatki są kupne.
Polewa cytrynowa: sok z połowy cytryny i tyle cukru pudru, żeby było gęstawe.


Zapiekane łazanki
















 
20 dag gotowych łazanek
1 kg kiszonej kapusty
50 dag pieczarek
cebula
sól, pieprz, olej, łyżka masła

Łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Obsmażyć na złoto pokrojone w plastry pieczarki i cebulę. Wymieszać z kapustą. podlać wodą i gotować pół godziny. Doprawić. Wymieszać z łazankami. Wyłożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Zapiekać pół godziny w temp. 180 stopni

3 komentarze:

  1. To zamiast pączków? Rogaliki czasem piekę ale cebulaczków nigdy nie jadłam - bardzo fajny przepis. Spróbuję tylko może wędlinkę zastąpię pieczarkami. Myślisz że będą dobre? Buziaczki przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zamiast i obok:) A ciasto cebulaczkowe doskonale nadaje się też na domową pizzę. Oryginalnie była tam tylko cebulka i ser. Wędlinka to mój wymysł :) Z pieczarkami nie próbowałam, ale na pewno będzie pyszne, jak to pieczarki z cebulką :)
      Buziaki :)

      Usuń
  2. Smaczne pomysły, czyli Agnieszko masz wiele talentów :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło Was tu gościć 😊